Hoe maak ik een goede video?

Hoe maak ik een goede video?

Het gebruik van video op Social media is toegenomen en er kijken steeds meer mensen sneller en vaker naar een video. Zowel Youtube als Facebook zijn de grootste aanbieders als het gaat om video. Dit komt omdat de platforms snel hebben ingespeeld en je ook kunt adverteren via video. Maar hoe maak je nu een goede video voor bijvoorbeeld Youtube?

Prioriteit van een goede video

De volgorde ligt wellicht iets minder voor de hand maar is volgens ons: Script, muziek en daarna pas beeld. Dit is omdat je eerst duidelijk moet hebben wat je doel is van de video. Wat wil je overbrengen en hoe wil je het overbrengen.

Bepaal van tevoren de stijl en inhoud

Hoe wil je dat je overkomt bij de potentiële klant? Bijvoorbeeld “betrouwbaar”, “innovatief” of “value for money” Wat wil je dat je potentiële klant onthoudt na het kijken van de video? Probeer niet teveel in één video te communiceren maar kies één of maximaal twee thema’s voor het positioneren van jouw bedrijf: Het waarnemingsvermogen van de consument is beperkt en wordt regelmatig overschat.

Maak de video niet te lang

Maak een video van 20 seconden tot maximaal 2 minuten. Ter informatie: Google (YouTube) berekent een view als de video minimaal 30 seconden wordt bekeken of als de video helemaal wordt bekeken en de totale duur van deze video korter dan 30 seconden is. Bij een hoge view rate, dat is de verhouding tussen het aantal keer dat de video is vertoond en daadwerkelijk wordt bekeken (berekende view),word je als adverteerder beloond door lagere kosten.

Herkenbaarheid en duidelijkheid bij aanvang video

Start de video met je logo en je bedrijfsnaam en vertel direct wat de gebruiker qua inhoud van de video kan verwachten. Zo houdt je de aandacht vast en maak je meteen duidelijk wat je boodschap is.

Maak de video attractief en relevant

Hier kan op verschillende manieren invulling aan worden gegeven, maar denk bijvoorbeeld aan: maak het persoonlijk, speel in op een emotie en speel in op een relevante behoeften van jouw potentiële klant.

Gebruik rechtenvrije muziek

Let er op dat er rechtenvrije muziek wordt gebruikt. Doe je dat niet dan worden er andere advertenties (bijvoorbeeld van jouw concurrent) in jouw YouTube kanaal vertoond.  

Kwaliteit

Er wordt naar ons idee een hogere eis gesteld aan een bedrijfspresentatie / product of dienst video dan aan een actuele video van bijvoorbeeld een aflevering bij een klant. Probeer echter altijd een soort minimale norm voor kwaliteit aan te houden. Als je het maken van de video niet uitbesteed, dan adviseren wij om in ieder geval rekening te houden met het volgende:

Voorkom een schokkend en trillend beeld door je camera ergens op te zetten zoals een statief of een gimbal.
Zorg voor een goede geluidskwaliteit door het gebruik van een externe microfoon.

Film in Full HD (1080p = 1920 x 1080).

Maak een goede afsluiting van de video

Sluit af met het logo en call to action (“bel nu [telefoonnummer]! of bezoek [naamwebsite.nl]!

Voorzie de video van ondertiteling

Dit kan bijvoorbeeld in YouTube zelf en bij Facebook via een SubRip-bestand.

Probeer altijd voor ogen te houden dat jouw potentiële klant de video vooral interessant moet vinden. Wat je zelf van de video vindt is daar dus eigenlijk ondergeschikt aan. Bekijk ter inspiratie video’s van populaire vloggers of bedrijven die al succesvol zijn met video.

Hulp nodig met het optimaliseren van bovenstaande punten? Of wil je weten hoe je jouw digitale marketing nog verder kunt verbeteren? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, dan kijken wij graag wat wij voor jou kunnen betekenen.